Pieczarki to najpopularniejsze grzyby hodowlane  na świecie. Wbrew ogólnym opiniom są bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Zawierają nie tylko witaminy z grupy B, lecz także związki bioaktywne, w tym białka regulujące tempo przemiany materii. Naukowcy potwierdzają, że mają one również właściwości przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne oraz ochronne dla komórek i materiału genetycznego. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety.

Istnieje wiele przepisów na dania z pieczarkami. Grzyby te chętnie są zjadane w postaci faszerowanej, marynowanej, duszonej, stanowią także doskonały dodatek do zup, czy sosów. Przepis, który Państwu polecam, dostałam od koleżanki. Wypróbowałam go. Danie to może być podane na obiad do ziemniaków, lub jako przekąska. Gorąca potrawa włożona do słoików, po przestudzeniu, może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Składniki:

1 kg małych pieczarek (duże trzeba przekroić na pół)
1 kg boczku wędzonego ale nie odparzonego
7 – 8 większych cebul

Pieczarki po umyciu, wrzucamy do garnka z szerokim dnem. Dodajemy 3 – 4 łyżki oleju. Przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy dość długo, aż puszczą sok i zmniejszą swoją wielkość prawie o połowę. Pod koniec gotowania trzeba dodać trochę soli.
Smażymy boczek, pokrojony jak na frytki, i wrzucamy do pieczarek. Następnie smażymy pokrojoną w półksiężyce cebulę i też wkładamy do garnka. Dodajemy pieprz i inne przyprawy (wg uznania). Jeśli w potrawie jest za mało soku, to dodajemy odrobinę wody.
Połączone składniki trzeba jeszcze podgotować.

Smacznego!
Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok