Przypominam wypróbowany wcześniej przepis na pizzę inaczej, doskonałą na ucztę w plenerze. Upiekłam ją na sobotni wypad za miasto. Na zielonej trawce w ciepłych promieniach słońca smakowała wybornie wszystkim uczestnikom wycieczki. Dzielę się z naszymi czytelnikami ciekawym przepisem.
Składniki:
250 g maki, 4 jajka, 100 ml mleka, 70 g oleju kokosowego, 50 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy.
Dodatki:
100 g szpinaku, 6 pieczarek, po ½ czerwonej i żółtej papryki, 120 g szynki konserwowej, 100 g sera żółtego, średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka tymianku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić drobno czosnek, podsmażyć wraz ze szpinakiem na 1 łyżce masła. Olej kokosowy rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Pokroić w drobną kostkę papryki, ser żółty i szynkę.
Białka ubić na sztywno, dodając po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami i solą. Wymieszać delikatnie. Przełożyć do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą 2 foremek do pieczenia 23 x 10 cm. Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Smacznego!
Krystyna Cylwik
Podlaska Redakcja Seniora Białystok
Related posts
NASZ PATRONAT MEDIALNY
FESTIWAL LITERACKI „AUTORZY I KSIĄŻKI” – VII edycja
ODCZYTAĆ ŚWIAT. SPOTKANIE Z REPORTAŻEM
RAPORT SENIORAPP 2023 – III EDYCJA
OGÓLNOPOLSKIE WIOSENNE WYZWANIE CZYTELNICZE
APETYT NA ŻYCIE – KONKURS FLEXI.PL
OCENA POTRZEB W ZAKRESIE WSPARCIA DLA SENIORÓW W POLSCE