fot. Lija Półjanowska - na stole przykrytym serwetą obok pustego talerzyka stoi talerz z placuszkami z cukinii, przyozdobiony zieleniną
W polskiej tradycyjnej kuchni najbardziej znane są placki wykonane z ziemniaków lub mąki. Okazuje się, że można je zrobić również np. z cukinii. Są bardzo delikatne w smaku i łatwe w wykonaniu.
–

Oto wypróbowany przepis, który otrzymałam od mojej kuzynki.
Składniki:
2 średnie cukinie
3/4 opakowania sera feta
150 gramów mąki pszennej
3 jajka
100 gramów łososia wędzonego
2 łyżki kaparów
kilka gałązek bazylii
olej do smażenia
150 ml wody
Sos:
jogurt naturalny
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce, lekko odsączyć, połączyć z pokrojonym w paseczki łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę, lub startym na tarce serem oraz posiekaną, świeżą bazylią. Wymieszać. W drugiej misce ubić białka. Mąkę i żółtka wymieszać z wodą i połączyć z wcześniej przygotowaną masą. Na końcu dodać ubitą pianę. Całość delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym.