Posypane makiem, sezamem lub grubą solą, okrągłe zawijasy, są pyszne i łatwe do zrobienia. Wytrawna przekąska zwana preclem jest prosta i pyszna.

precle surowe, posypane przyprawami

Precle powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb.  Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli..*

Pandemia pozamykała nas w domach uniemożliwiając zakupy w ulubionych miejscach. Będąc w centrum miasta na ul. Lipowej zawsze kupowałam kilka precli jeszcze ciepłych. Niestety nigdy nie dotarły ze mną do domu, bo zjadałam je zawsze w biegu i zawsze żałowałam, że tak mało kupiłam.

Jakaż była moja radość gdy dostałam przepis od córki przetłumaczony z angielskiej książki kucharskiej. I tak pewnego dnia zrobiłam sobie ucztę i gdyby nie rozsądek, że przytyję piekłabym je codziennie.

Na pewno wśród czytelniczek i czytelników jest więcej takich łasuchów jak ja i to dla Was ten przepis.

precle w garnku z wrzącą wodą

Składniki:

1. Łyżka syropu klonowego, lub syropu z agawy lub miodu w wersji niewegańskiej
2. Pól łyżki suchych drożdży, jeśli używamy świeżych to około 12 gram
3. ¾ szklanki cieplej wody (1/4 do zaczynu drożdżowego , ½ do ciasta)
4. 2 łyżki oliwy
5. 2 szklanki mąki
6. 1 łyżeczka soli
7. 2 łyżki sody oczyszczonej (UWAGA ! nie dodajemy do ciasta, tylko do gorącej wody, w której zagotujemy precle)
8. 6 szklanek wody wlewamy do garnka i zagotowujemy
9. Sól, sezam, czarnuszka do posypania precli

Sposób wykonania:

Najpierw drożdże – rozrabiamy w małym pojemniku z syropem klonowym lub miodem z ¼ szklanki ciepłej wody – i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej, rozrobione drożdże i resztę wody (1/2 szklanki) i wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasto smarujemy po wierzchu olejem i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na około 60 minut lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i jeszcze kilka razy silnie zagniatamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

W tym czasie można już zacząć podgrzewać wodę, w której ugotujemy precle przed pieczeniem. Do gotującej wody dodajemy sodę oczyszczoną (proszę uważać, woda będzie mocno bulgotać). Dodanie sody oczyszczonej do wody, w której zagotujemy precle jest ważnym krokiem. Soda ma wpływ na alkaliczność wody, a to z kolei sprawia, że precle są puszyste w środku, a ich skórka jest brązowa i chrupiąca po upieczeniu. Jeśli ktoś chce pominąć krok z gotowaniem, to precle też wyjdą, ale trzeba je dłużej piec i nie będą aż tak pyszne.

precle surowe
  1. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji, z każdej formujemy wąski wałeczek o długości 50-60 cm i układamy w precla.
  2. Wrzucamy po jednym preclu na gotującą się wodę, czekamy 30 sekund od wypłynięcia, wyjmujemy i układamy na wyłożoną papierem blachę. 
  3. Teraz jest dobry czas, żeby posypać precla solą lub sezamem, ewentualnie. ziołami. Następnie ostrym nożem robimy 2-3 cm nacięcie z boku precla.

Pieczemy około 15 minut, aż będą brązowe. Smacznego !

*źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Precel

(foto: Asia Żarnowska)

 

Asia Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok