Polecamy naszym czytelnikom dwa sprawdzone i wypróbowane przepisy kulinarne przesłane z Podlaskiej Redakcji Seniora z Łomży.

 

Chlebek wieloziarnisty na zakwasie według przepisu Marianny Ramotowskiej

foto:przepisnachleb.pl

Składniki:

1 kg mąki pszennej

0,5 kg mąki żytniej razowej

1 szklanka otrąb pszennych

1 szklanka płatków owsianych

3/4 szkl. siemienia lnianego

½ szkl. pestek słonecznika

½ szkl. pestek dyni

2 łyżki miodu

2 łyżki soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać w ½ szkl. wody, rozpuścić miód, w ½ szkl. wody rozpuścić sól. Wlać do mąki i wymieszać. Dodać 6 szkl. wody z kranu, dodać zakwas i wyrobić przez 10 min. Na koniec dodać nasiona i znów wyrobić. Ująć “zaczątek”, włożyć do słoika (1/3 słoika 0,9). Wstawić do lodówki i wykorzystać do następnego wypieku. Blachę posmarować smalcem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wierzch wygładzić wodą, można posypać otrębami. Pozostawić na 8-12 godz. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować olejem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 stopni  przez 60 minut.

Ciasto szwedzkie według przepisu Janiny Surowik

foto:dobrarada.pl

Składniki:

150 gram margaryny

5 gram drożdży

½ łyżeczki soli

½ l mleka

2 łyżeczki kardamonu

5 szkl. mąki pszennej

2/5 szkl. cukru

cynamon

migdały (płatki)

Sposób przyrządzenia:

Margarynę rozpuścić. Dodać mąkę i sól, Potem rozpuścić drożdże i cukier oraz kardamon. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Podzielić je na cztery części i rozwałkować na płasko. Wysmarować warstwą margaryny, posypać cukrem i cynamonem. Zrolować jak roladę i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i posypać migdałami. Piec 5 – 10 minut w temp.250 stopni.

Można pokroić na ciasteczka

Przepisy zebrała Halina Czartoryjska

Smacznego!

Halina Czartoryjska

Podlaska Redakcja Seniora z Łomży