Polecamy naszym czytelnikom dwa sprawdzone i wypróbowane przepisy kulinarne przesłane z Podlaskiej Redakcji Seniora z Łomży.
Chlebek wieloziarnisty na zakwasie według przepisu Marianny Ramotowskiej
foto:przepisnachleb.pl
Składniki:
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej razowej
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szkl. siemienia lnianego
½ szkl. pestek słonecznika
½ szkl. pestek dyni
2 łyżki miodu
2 łyżki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać w ½ szkl. wody, rozpuścić miód, w ½ szkl. wody rozpuścić sól. Wlać do mąki i wymieszać. Dodać 6 szkl. wody z kranu, dodać zakwas i wyrobić przez 10 min. Na koniec dodać nasiona i znów wyrobić. Ująć “zaczątek”, włożyć do słoika (1/3 słoika 0,9). Wstawić do lodówki i wykorzystać do następnego wypieku. Blachę posmarować smalcem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wierzch wygładzić wodą, można posypać otrębami. Pozostawić na 8-12 godz. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować olejem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 stopni przez 60 minut.
Ciasto szwedzkie według przepisu Janiny Surowik
foto:dobrarada.pl
Składniki:
150 gram margaryny
5 gram drożdży
½ łyżeczki soli
½ l mleka
2 łyżeczki kardamonu
5 szkl. mąki pszennej
2/5 szkl. cukru
cynamon
migdały (płatki)
Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuścić. Dodać mąkę i sól, Potem rozpuścić drożdże i cukier oraz kardamon. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Podzielić je na cztery części i rozwałkować na płasko. Wysmarować warstwą margaryny, posypać cukrem i cynamonem. Zrolować jak roladę i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i posypać migdałami. Piec 5 – 10 minut w temp.250 stopni.
Można pokroić na ciasteczka
Przepisy zebrała Halina Czartoryjska
Smacznego!
Halina Czartoryjska
Podlaska Redakcja Seniora z Łomży