Do przygotowania tej niezwykle prostej kolorowej potrawy potrzeba: 1 kg szynki, warzywa, sól, pieprz.

 

W dużym garnku układamy szynkę pokrojoną w kostkę i warzywa, takie jakie lubicie. Ich ilość i które warzywa, według własnego wyboru: marchewka, pietruszka, seler, por, mały buraczek, groszek, papryka, pomidor. Zalewamy włożone do garnka produkty zimną wodą . Zagotowujemy i dolewamy jeszcze wodę około 3-4 cm. ponad zawartość.Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Następnie wyjmujemy mięso a warzywa blendujemy dodając sól i pieprz do smaku. Czasami potrzebna jest szczypta cukru, ale nie zawsze bo to zależy od rodzaju warzyw. Powstanie kolorowy sos, do którego wkładamy wyjęte uprzednio kostki mięsa. I to wszystko.

Przyznacie, że to nieskomplikowane.Ta potrawa jest dla zapracowanych lub nie lubiących stać przy kuchni. Podajemy według własnych upodobań z kaszą, ryżem, makaronem, kuskus, ziemniakami.Do sosu można dodać śmietanę, ale nie koniecznie.

Smacznego!

(zdjęcia:pinterest)

 

Alicja Brysiewicz

Podlaska Redakcja Seniora Białystok