Przepis ten dostałam już w 2019 roku. Pomyślałam: a skąd ja wezmę produkty japońskie?  Okazało się jednak, że wszystkie dodatki do ryby, to polskie warzywa.  Po zapisaniu tego co trzeba kupić, pomyślałam, że nie widzę tu żadnego związku z Japonią, ale koleżanka zapewniła mnie, że to smaczne danie, więc postanowiłam je przygotować. Najważniejszy jest przecież smak a nie nazwa czasami bez związku, lubimy przecież wszyscy rybę po grecku, a w Grecji o niej nie słyszeli. 

Surowa ryba w filetach

Surowa ryba w filetach

Składniki:

1 kg mrożonych płatów mintaja lub morszczuka
3 większe cebule
4 papryki czerwone lub słoik marynowanej papryki
słoik ogórków konserwowych 

Zalewa: 

2 szklanki przegotowanej wystudzonej wody
pół szklanki oliwy
1 mały koncentrat pomidorowy
4 łyżki keczupu
3 łyżki octu
2 łyżki cukru
sól do smaku 

Wykonanie: 

Rybę rozmrozić, podzielić na kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć. Cebulę pokroić w półtalarki a ogórki i paprykę w cienkie słupki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać ogórki i paprykę. Poddusić jeszcze trochę i odstawić. Zalewę zagotować, zwracając uwagę, żeby wszystkie dodane składniki połączyły się. Odstawić do ostygnięcia.

Do miski lub innego naczynia wkładamy połowę warzyw, rybę i pozostałe warzywa. Nie mieszając, dodajemy zalewę i wstawiamy do lodówki. Rybne danie jest smaczniejsze następnego dnia.

Polecam wszystkim. Robiłam to danie dwukrotnie. Pierwszy raz ze świeżą papryką a później dodałam marynowaną. Naprawdę pyszne.

fot. Teresa Rafałowska

Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok