Ostatnio, swoich znajomych poczęstowałam pieczoną rybą. Kolejny raz okazało się, że nie tylko moim bliskim to danie smakuje. Podane na uroczysty posiłek też zdobędzie uznanie. Wobec tego dzielę się przepisem.

Składniki:
Talerz z kawałkiem ciasta z czerwonym i białym sosem

filet dorsza (dwa płaty) lub innej białej ryby morskiej
ciasto francuskie (dwa opakowania = dwa płaty)
300 g pieczarek
cebula
koperek
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
jajko 

Wykonanie: 

Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry i razem z drobno posiekaną cebulą przesmażamy doprawiając solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim. Na nim kładziemy warstwę wystudzonych pieczarek, a na nich rozkładamy rybę. Całość posypujemy koperkiem*. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego do 220º C piekarnika i pieczemy aż wierzch pięknie się zarumieni tj. ok. 30 min. 

Do takiej ryby konieczny jest sos. Podaję keczup (najchętniej swojej roboty) i sos czosnkowo-ziołowy. 

Sos czosnkowo-ziołowy

Do jogurtu naturalnego ze śmietaną 18% dodaję: 1 ząbek czosnku roztartego z solą, zioła prowansalskie. Mieszam i gotowy do spożycia.

*Koperku nie żałuję, bo ja i ryba lubimy tę zieleninę. Jesienią siekam znaczne ilości świeżego koperku i przechowuję w zamrażarce.

Stenia Romanowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok