Sałatę można kupować przez cały rok. Najsmaczniejsza jednak jest z własnej działki lub ogrodu. Nie zawiera przede wszystkim związków chemicznych, bo uprawia się ją na nawozach organicznych. Kiedy do niej dodamy własnoręcznie przygotowany sos, to wtedy naprawdę jest wyśmienita.

kwiaty ogórecznika

Kucharze twierdzą, że sałata nie lubi noża. Po umyciu należy ją osuszyć i rozerwać na wąskie wstążki. Przyrządza się ją w ostatniej chwili. Nie można wcześniej solić listków, bo zwiotczeją. Sałata doskonale nadaje się do łączenia z innymi warzywami. Jest świetna z młodym, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, rzeżuchą. Smakuje także z pomidorami, cykorią, pokrojonymi w cienkie paseczki porami, a także z ugotowanymi na twardo jajkami, tuńczykiem z puszki, oliwkami. Smak sałaty znakomicie zmieniają dodane zielone listki mięty, bazylii lub kwiaty ogórecznika.

W sklepach można kupić gotowe sosy do sałaty, ale lepiej przyrządzić je własnoręcznie. Mają inny smak, a przede wszystkim nie zawierają barwników i konserwantów. 

Sos tradycyjny 

Niepełna szklanka gęstej śmietany, sok z połowy cytryny, sól do smaku, odrobina cukru, łyżeczka posiekanego szczypiorku, jajko.
Dokładnie mieszamy śmietanę z cukrem, solą, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę, dokładnie mieszamy i przybieramy ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka. 

sałata z sosem winegret

 Sos winegret 

4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, cukru, pieprzu i sok z cytryny.
Bardzo drobno posiekany czosnek utrzeć z solą, pieprzem i cukrem, dodając stopniowo oliwę. Gdy sos nieco zmatowieje, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.  

Sos majonezowy 

Surowe żółtko, łyżka musztardy, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, cukru i pieprzu, sok z połowy cytryny.
Dokładnie rozetrzeć żółtko z musztardą, dodając sól, i cukier. Stale mieszając wlewać po kropli oliwę. Dodać sok z cytryny i wymieszać.

Sos tatarski 

4 łyżki oliwy, sok z cytryny, łyżeczka zmielonej gorczycy, sok z 2 pomidorów, 2 łyżki białego wina, 1-2 ząbki czosnku, sól, szczypta cukru.
Bardzo drobno posiekany czosnek rozetrzeć z solą, cukrem, gorczycą i sokiem z pomidorów
(surowe pomidory można przetrzeć przez sito). Dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos można przez kilka dni przechowywać w lodówce. 

Sos różowy

Szklanka lub trochę mniej śmietany, 2 łyżki keczupu, sól, cukier do smaku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki.
Starannie wymieszać wszystkie składniki, a po schłodzeniu polać sosem ułożoną w salaterce sałatę. 

 Wszystkie te przepisy na sosy do sałaty spisałam z zeszytu kulinarnego mojej teściowej, która była szefową kuchni. Są smaczne. Można je modyfikować. W swoim ogrodzie od wielu lat mam ogórecznik. Codziennie w pogodny poranek zbieram kwiaty i dodaję przede  wszystkim do sałatek. Oprócz walorów smakowych ogórecznik ma właściwości lecznicze. 

Wyrabia się z niego olej, który można dodawać do sałaty. 

Smacznego!

(zdjęcia: Teresa Rafałowska)

 

 

Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok