Lubię eksperymentować w kuchni. Często robię przegląd lodówki i z produktów, które mam robię sałatki, deepy. Jest to fajna, przyjemna i smaczna zabawa, nie mówiąc o tym, że nic się nie zmarnuje, bo wszystko zostanie wykorzystane. Nie lubię wyrzucać żywności.
Właśnie miała przyjść moja siostra i pomyślałam, że poczęstuję ją sałatką z awokado. Oto przepis wart polecenia.
Składniki:
awokado
ogórek świeży
czerwona cebula
wędzony łosoś w kawałku
Oliwa z oliwek
sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
natka pietruszki, koperek
może być seler naciowy wg uznania.
Jeżeli nie mamy łososia, nic nie szkodzi, sałatka jest pyszna i bez niego.
Wykonanie:
Dojrzałe awokado (nie może być twarde, ani za miękkie) kroimy wzdłuż na ćwiartki. Rozdzielamy połówki i wyjmujemy pestkę. Następnie połówki rozdzielamy i zdejmujemy skórkę, zaczynając od góry węższej części owoca i ciągniemy do dołu. Sķórka schodzi bardzo ładnie.
Ćwiartki kroimy jeszcze raz wzdłuż i w kostkę, niezbyt drobną. Pozostałe warzywa też kroimy w kostkę. Ogórki należy obrać ze skórki. Łososia rozdrabniamy na kawałki. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku i drobno posiekaną zieleninę. Delikatnie mieszamy.
Nie podaję proporcji, ponieważ wszystko robię na tzw. oko. Każdy może dobrać sam proporcje zależy na ile osób i jakie warzywa preferuje.
Mogą to być ciekawe doznania smakowe.
Polecam, smacznego.
Halina Wiszowata
Podlaska Redakcja Seniora Białystok