Ryba po grecku to potrawa powszechnie znana w naszym kraju, chociaż z Grecją niewiele ma wspólnego. Jedni są smakoszami tej potrawy, inni jedzą ją tylko przy okazjach szczególnych jak wieczerza wigilijna czy spotkanie bankietowe.  

marchewki, cebula, pietruszka, seler, przecier pomidorowy  do potrawy

W moim domu rybę po grecku serwuję zamiennie z selerem w sosie greckim. Nie jest to potrawa z historycznym rodzinnym rodowodem. Kilka lat temu przypadkowo znalazłam przepis w jakimś poradniku o zdrowym żywieniu. Zainteresował mnie na tyle, że postanowiłam go sprawdzić i przygotować tę potrawę dla moich domowników. Postawiłam go obok ryby po grecku, aby uczestnicy spotkania porównali obie potrawy. Seler po grecku przebojem wszedł jako potrawa do mojej rodziny. Jest to danie smaczne i łatwe do przygotowania. 

Oto przepis: Seler w sosie greckim.
Składniki:
  • korzeń selera,
  • przyprawy do gotowania selera: ziele angielskie, liść laurowy, świeża bazylia, kilka gałązek tymianku, łyżeczka ziaren gorczycy, sól i pieprz,
  • cebula.
Na sos grecki: 
  • 300 g marchewki,
  • 150 g pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 400 g cebuli,
  • 15 łyżek przecieru pomidorowego lub około 10 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 15 łyżek oleju rzepakowego,
  • 15 łyżek wody,
  • cukier,
  • cytryna,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:

Seler przygotowuję dzień wcześniej. Obieram go, myję, kroję w prostokąty grubości około 1 cm. Do gotującej się wody dodaję przyprawy i pokrojoną w plastry cebulę. Wrzucam pokrojony seler i gotuję, aby był al dente przez 3-5 minut. Wyjmuję, osuszam, posypuję solą. Układam w naczyniu, przekładam cebulą z zalewy. Odstawiam na noc do lodówki.

Przygotowuję sos. Warzywa obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, dolewam wodę, doprawiam solą i pieprzem. Duszę warzywa do miękkości, pod koniec dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty, o smaku słodko-kwaśnym. Przekładam w naczyniu plastry selera gorącym sosem.

Smacznego!

fot. Krystyna Cylwik

Krystyna Cylwik
Podlaska Redakcja Seniora Białystok