Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Mogą też cieszyć oko kolorami. I są idealne na jesień. O tym wszystkim mogli się przekonać członkowie łomżyńskiego Klubu Seniora na spotkaniu z dietetyczką, która tym razem opowiadała nam o sałatkach.

Wiedzę na temat znaczenia warzyw i owoców dla organizmu ludzkiego szczególnie w okresie jesienno–zimowym przekazywała dieteatyczka Magda Mieczkowska. W ramach tego spotkania z grupą seniorek przygotowała dwie sałatki w skład których wchodziły warzywa: świeży ogórek, seler naciowy, cebula, kalafior i owoce: cytryna, pomarańcza, granat oraz kasza bulgur, ser feta, oliwa z oliwek. Kasza bulgur charakteryzuje się największą zawartością błonnika oraz potasu cennego dla serca i fosforu jednego ze składników budulcowych zębów i kości jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu.

 

Granat przez wiele osób nazywany owocem życia mimo ,że nie jest jeszcze popularny, to jest bardzo zdrowy. Owoc ten nie tylko posiada smaczny sok, ale przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych.

Kiedy obie sałatki były już gotowe przystąpiono do wspólnej degustacji. Seniorzy obecni na spotkaniu stwierdzili , że sałatki były bardzo smaczne i zdrowe. Zamierzamy włączyć je do naszego jadłospisu i robić je też często w naszych domach

Realizacja tego zadania możliwa była dzięki Projektowi ASOS 2014 – 2020.

 

Halina Czartoryjska
Podlaska Redakcja Seniora Łomża