Ciasteczka z płatków kukurydzianych są pysznym dodatkiem do porannej kawy, można je jeść na drugie śniadanie i jako przekąskę. Tak naprawdę, to można je wcinać cały dzień.
_

_
Ciasteczka z płatków kukurydzianych, tzw. Cornfleksów, to ulubione słodycze moich znajomych, przyjaciół i rodziny.
–
Często znikają z patery, nim zdążą porządnie ostygnąć. Jak się zacznie, trudno przerwać chrupanie. Przepis jest banalnie prosty, składa się z trzech produktów i potrzeba tylko kilkunastu minut na wykonanie smakołyków.
–
Ciasteczka są pysznym dodatkiem do porannej kawy, można je jeść na drugie śniadanie i jako przekąskę. Tak naprawdę, to można je wcinać cały dzień.
–
I co ?
Nie możecie się doczekać przepisu?
Oto i on:
- 500 g płatków kukurydzianych
- 250 g łuskanych pestek ze słonecznika
- 510 g (1 puszka) skondensowanego, słodzonego mleka
Wszystkie składniki porządnie wymieszać, nie przejmując się kleistością masy.
Łyżką, lub łyżeczką, nakładać na papier do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
Lekko zarumienione, po wyjęciu i schłodzeniu, są gotowe do jedzenia.
–
Znikają błyskawicznie i smakują wybornie, są też zdrowe.
Smacznego!
Asia Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok