Byśki, korowaje, dzik pieczony na rożnie i wiele innych atrakcji! Już za dwa dni (niedziela, 17 czerwca godz. 12.00-18.00 ) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej„Smaki Podlasia”.

Przed nami najsmaczniejszy festyn w roku. 17 czerwca w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej – impreza plenerowa „Smaki Podlasia”.Organizowano ją już po raz ósmy. W trakcie tegorocznej  -zwiedzający będą mogli spróbować jak smakuje dziczyzna, wcześniej – zobaczyć pokaz pieczeni dzika  na rożnie i wziąć udział w warsztatach i pokazach kulinarnych, z których znaczna część będzie poświęcona potrawom zbożowym i mącznym.

Podczas festynu organizatorzy przedstawią Państwu tradycyjne, ludowe narzędzia służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy. Publiczność będzie mogła użyć muzealiów do samodzielnego wyrobu mąki, upiec podpłomyki, zaś wyrobionej kaszy najmłodsi uczestnicy festynu będą mogli użyć do zajęć edukacyjnych.

Na ekspozycji poświęconej bimbrownictwu na Podlasiu będzie można obejrzeć występ znanego białostockiego aktora, Ryszarda Dolińskiego, który opowie o podlaskich sposobach wyrobu alkoholu.

 

Festynowi, tradycyjnie już, będzie towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia. Do udziału w nim zapraszamy osoby prywatne oraz firmy gastronomiczne, które przy przyrządzaniu potraw korzystają z tradycyjnych przepisów.

Podczas imprezy zwiedzający będą mogli kupić wyroby rękodzieła od twórców ludowych oraz artykuły spożywcze regionalnych producentów żywności.

Festyn odbędzie się w godzinach 12.00-18.00.

Wstęp – 3 złote/osoba.

 

Program na Smaki Podlasia 17 czerwca 2018, godz. 12.00-18.00

12.00-18.00 pokazy:

– tłoczenie oleju, (młyn z Bagniuk), pokazy rozpoczynają się o pełnych godzinach),

–  rozruch leśnej bimbrowni, (bimbrownia),

– wędzenie baraniny, (wędzarnia),

– lizaki, (chałupa z Dąbrowy),

– warsztaty wyrobu „byśków”, (chałupa z Dąbrowy),

– pokaz wyrobu kwasu chlebowego, (zagroda z Dąbrowy),

– pokaz wyrobu korowaja, (zagroda z Dąbrowy),

– pokaz wyrobu piwa, (zagroda z Dąbrowy),

 

12.00-18.00 zabawy edukacyjne dla dzieci i dorosłych (zagroda z Dąbrowy)

12.00-13.00 pokaz pieczenia dzika na rożnie

13.00 – rozpoczęcie VIII edycji konkursu kulinarnego „Smaki Podlasia”, (remiza z Rudki)

13.00-14.30 – przyjmowanie potraw do konkursu (remiza z Rudki)

Od 13.00 – degustacja dziczyzny (przy ognisku)

14.00-16.00 – gawędy Ryszarda Dolińskiego przy bimbrowni

Po 17.00 – rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego (remiza z Rudki

 

PODLASKIE MUZEUM KULTURY LUDOWEJ

Opracowała Jolanta Falkowska

Podlaska Redakcja Seniora