Halawa  to typowo hinduski deser z kaszy manny. Jest wiele wersji jej przyrządzania. Hindusi  najczęściej dodają do potrawy orzeszki ziemne, jednak można wrzucić jakiekolwiek dodatki, rodzynki, figi, daktyle, po prostu to, co lubimy najbardziej. Halawę można przygotować na śniadanie, kolację lub deser po obiedzie. Zachęcam do spróbowania.

Halawa

Składniki:
  • 650 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 torebki kaszy manny (200 g)
  • 1 kostka masła
  • 1 torebka rodzynek (rozmoczonych we wrzątku)
  • 3 banany
  • 1 torebka cynamonu (lub mniej – wg osobistego smaku)
Przygotowanie:

W jednym garnku na małym ogniu zagotowujemy mleko z cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i rodzynkami. W drugim garnku roztapiamy kostkę masła, wsypujemy powoli  kaszę manną , ciągle mieszając, i  po 15 minutach gotowania i bezustannego mieszania – do drugiego garnka wlewamy zawartość pierwszego, znów energicznie mieszając. Do gęstniejącej masy  dodajemy rozduszone banany i ponownie mieszamy. Uff!

Smacznego!
Jola Taraszewska