Tradycyjna kuchnia grecka to musaka, ciasto filo, sałatka grecka, ryby i owoce morza, przyprawione pachnącymi ziołami mięsa, soczyste warzywa i doskonała oliwa. Jest ona zdrowa, prosta i przez to doskonała. Nie można zliczyć wszystkich dań, których warto skosztować odwiedzając Grecję.

 

Kiedy byłam  w Atenach, przed  posiłkiem podano nam pyszną sałatkę. Miałam okazję spróbować,  był to ciekawy starter.
Tę sałatkę wielokrotnie już robiłam według  oryginalnego przepisu. Była to rukola, wysmażona na sucho, drobno pokrojona szynka parmeńska, owoce granatu i oliwa z oliwek oraz  sól i pieprz.
Wykonywałam tę sałatkę wielokrotnie w różnych wersjach. Zieloną część może stanowić sałata masłowa, lodowa, rzymska, a także roszponka a nawet szpinak. Zamiast oliwy z oliwek, chętniej dodaję nasz olej rzepakowy, tłoczony na zimno ale może też być olej lniany, olej z orzechów włoskich,  olej konopny, jak ktoś lubi.
Owoce granatu dają kwaśność i piękny kolor. Naprawdę pyszna, kolorowa sałatka na śniadanie, na obiad, na kolację- pycha. Polecam.

Smacznego

Elżbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok