Dziś na niedzielny obiad wpadła niespodziewanie do nas Marysia, nasza wnuczka – studentka. Uwielbiam nasze spotkania. Są pełne serdeczności, radości, ciepła i bliskości. Nasz dom nagle ożył. Obiad został wcześniej przygotowany. Brakowało tylko zapachu pieczenia domowego ciasta. Zrobiłysmy je błyskawicznie z tego, czym dysponowałyśmy.

Oto składniki:

4-5 smacznych jabłek, jeśli duże wystarczą 4
1 łyżeczka cynamonu
sok z połówki cytryny

Ciasto:

upieczone ciasto leży na desce, w kuchni na stole, fot. Maria Heller

2 jajka
100 gramów cukru
60 ml oleju
100 ml mleka
200 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Ciasto pieczemy w tortownicy 22 cm, wyłoźywszy dno naczynia papierem, następnie całą tortownicę smarujemy masłem. 

Sposób wykonania:

Jabłka obieramy, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość grube plastry. Kropimy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Tak przygotowane owoce układamy na dno tortownicy.
Następnie przygotowujemy ciasto, miksując kolejno składniki – jaja z cukrem i cukrem wanilinowym, potem dodajemy mleko,olej. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko.
Tak przygotowaną masą zalewamy jabłka w tortownicy. Pieczemy 45 min.w temperaturze 180 st.
Ciasto jest pyszne, lekkie. Podczas pieczenia pachnie cudnie!

Ciasto przygotowywałyśmy wspólnie! Niestety, nie miałyśmy odpowiedniej tortownicy, upiekłyśmy w zbyt dużej i dlatego nie miało po upieczeniu odpowiedniej wysokości.

Smacznego! 

Maria Heller
Podlaska Redakcja Seniora Białystok