Dwukolorowe kopytka z mąki pszennej i ziemniaczanej na słodko? Tak, to ciasteczka sznyfloki o niemieckim rodowodzie. Co ciekawe, znalezione w starym zeszycie przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Etnograficzne badania terenowe przynoszą czasem takie niespodzianki!

Nie tylko ich wygląd zaskakuje. Są niesamowicie kruche, a w smaku wyjątkowe i niepodobne do żadnych innych ciasteczek maślanych. Spróbujcie sami! Przepis i wykonanie są bardzo proste.

waniliowo-kakaowe ciastka w kształcie kopytek na talerzyku

Składniki:

  • 25 dkg margaryny,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 25 dkg mąki pszennej,
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy.
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Zrobić dwa wałeczki – ciemny i jasny. Połączyć je w jeden i kroić jak na kopytka. Piec krótko w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C. 

Smacznego!

Przepis pochodzi z publikacji Smaki tradycji. Kulinaria subregionu głubczyckiego, pod red. B. Górnickiej-Naszkiewicz, Głubczyce 2021.

zdjęcia: Barbara Górnicka-Naszkiewicz

Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok