Dwukolorowe kopytka z mąki pszennej i ziemniaczanej na słodko? Tak, to ciasteczka sznyfloki o niemieckim rodowodzie. Co ciekawe, znalezione w starym zeszycie przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Etnograficzne badania terenowe przynoszą czasem takie niespodzianki!
Nie tylko ich wygląd zaskakuje. Są niesamowicie kruche, a w smaku wyjątkowe i niepodobne do żadnych innych ciasteczek maślanych. Spróbujcie sami! Przepis i wykonanie są bardzo proste.

Składniki:
- 25 dkg margaryny,
- 10 dkg cukru pudru,
- 25 dkg mąki pszennej,
- 25 dkg mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy.
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Zrobić dwa wałeczki – ciemny i jasny. Połączyć je w jeden i kroić jak na kopytka. Piec krótko w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
Smacznego!
Przepis pochodzi z publikacji Smaki tradycji. Kulinaria subregionu głubczyckiego, pod red. B. Górnickiej-Naszkiewicz, Głubczyce 2021.
zdjęcia: Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok