Kapusta i groch – to udany duet. Ta staropolska potrawa wigilijna znana jest w wielu regionach Polski. Groch z kapustą jest nie tylko potrawą postną, ale też smaczną. Przygotowuje się ją z kapusty kiszonej i grochu.

soczewica zielona

Co w przypadku połączenia młodej kapusty i soczewicy? Zarówno groch jak i soczewica należą do roślin jednorocznych strączkowych z rodziny bobowatych. Zatem połączenie soczewicy z młodą kapustą powinno przynieść podobny efekt, tak jak w przypadku grochu z kapustą.
Sezon na młodą kapustę już się rozpoczął. Młoda kapusta ma duże wartości odżywcze i zdrowotne. Podobnie jest z soczewicą. Dodatkowym atutem jest cena i dostępność tych produktów na rynku. Nie będziemy jednak w stanie stwierdzić, czy duet młodej kapusty z soczewicą jest udany, póki się o tym nie przekonamy.

Proponuję zatem przygotowanie wiosennego bigosiku, którego bazą będzie młoda kapusta i soczewica. Potrzebne nam będą do tego:

Kapusta młoda – 1 większa główka
Soczewica zielona – 1 szklanka
Kiełbasa cienka (jaką lubimy) – ok. 40 dkg
Marchew – 2 szt. (średniej wielkości)
Cebula – 1 szt. (większa)
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Olej – 3 łyżki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie, zielony koperek. 

Sposób wykonania potrawy jest prosty i szybki.

Soczewicę dokładnie myjemy i osączamy na sitku. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, płuczemy pod bieżąca wodą i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Z kiełbasy zdejmujemy skórkę i kroimy w talarki średniej wielkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z listkami w większym garnku. Do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę i marchewkę. Podsmażamy ok. 3 minut. Wlewamy ok. 2-3 szklanek wody (tyle, aby pojawiła się na powierzchni ugniecionej kapusty). Dodajemy kiełbasę (można ją podsmażyć, ja ze względów dietetycznych tego nie robię) i dalej dusimy 5 minut. Dodajemy soczewicę i kontynuujemy proces duszenia na małym ogniu ok. 25 minut, nie zapominając o delikatnym mieszaniu potrawy. Po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany w niewielkiej ilości wody, pozostałe, łącznie z zielem angielskim, przyprawy do smaku i dalej dusimy ok. 10 minut. W zależności od wielkości kapusty może okazać się, że ilość wody trzeba będzie zwiększyć.

Młodą kapustę z soczewicą posypaną zielonym koperkiem możemy podać z ziemniakami lub chlebem. 

(foto: pixabay)

Anna Anchimowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok