Lato to czas najsmaczniejszych warzyw; słodkich, soczystych, aromatycznych i świeżych.

U  zaprzyjaźnionego gospodarza kupiłam świeżą paprykę (zieloną i jasno żółtą), młode kabaczki, pomidory  i soczystą cebulę cukrową. Wszystkie warzywa były zrywane tego samego dnia rano, miały zapach całego ogrodu warzywnego z dzieciństwa u babci. Z ogromną przyjemnością starej kucharki wąchałam każde z osobna i wszystkie razem nim zaczęłam gotowanie.
=

Na zielonym talerzu leżą kabaczki, czerwona, żółta i zielona papryka, oraz dwie duże cebule


Umyte i osuszone warzywa pokroiłam w dość dużą kostkę 1cm x 1cm. Lubię podczas jedzenia czuć wszystkie smaki i dlatego moje leczo jest chrupiące i nie rozgotowane. Zachwycają mnie też kolory, mocne, wyraziste, różnorodne, a przez to zachęcają do jedzenia i dodają apetytu.

Przepis:

4 cukinie
4 duże białe cebule cukrowe
6 dużych mięsistych pomidorów
4 papryki zielone
4 papryki jasno żółte ( kolory mogą być różne wg. uznania)
1 średni przecier pomidorowy dla wzmocnienia smaku
sól, szczypta cukru, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka i oliwa.

W trzech miseczkach i desce do krojenia leżą rozdrobnione papryka, cebula i cukinia

Pokrojone warzywa, każdy rodzaj oddzielnie smażyłam chwilę na oliwie następnie  wrzucałam do dużego garnka.

W tym czasie pokrojona i posolona cukinia puszczała sok by przy gotowaniu nie zmięknąć za szybko. Przed podsmażeniem sok należy odlać, dzięki temu zabiegowi cukinia jest chrupiąca po ugotowaniu. Podsmażone warzywa wymieszałam w ich naturalnym soku i gotowałam nie dłużej niż 15 min. Całość przyprawiłam  tuż przed końcem gotowania.

Pokrojone warzywa gotują się w garnku na kuchence gazowej


By posiłek był sycący możemy jeść leczo  z kaszami lub makaronami.

Moim ostatnim zachwytem i odkryciem jest kasza bulgur. Jest to kasza z pszenicy twardej, drobno rozdrobniona.

Zdrowo i smacznie, czyli smacznego i na zdrowie.
Janina Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok