Co byście powiedzieli na sierpniową, zapiekaną cukinię – faszerowaną mięsem, ryżem i warzywami? Ślinka leci, prawda? Nie dziwię. Cukinia jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa.

Na stolnicy leżą wydrążone cukinie okrągłe i podłużne. Mają żółty i zielony kolor_fot. A. Anchimowicz

Sezon na cukinię w pełni. Cukinia jest lekkostrawnym, bardzo smacznym, coraz bardziej docenianym warzywem o łagodnym w smaku. Jest ceniona za wysoką wartość odżywczą – zawiera potas, żelazo i magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1, oraz beta karoten.

Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest w diecie przy problemach z nadkwasotą żołądka.

Cukinia nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej leczo, zapiekanki, placki, ratatouille, zupy, sałatki, gulasze warzywne, konfitury, marynaty lub ciasta. Przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym, są w stanie zadowolić najwybredniejszych smakoszy.

Czytelnikom portalu senior podlaski.pl proponuję przygotowanie zapiekanki z cukinii faszerowanej mięsem, ryżem i warzywami, oraz zapiekanki z cukinii faszerowanej w wersji wegetariańskiej. Zapiekanki są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania tych przepisów.

Cukinia może mieć kształt okrągły lub podłużny. W zależności od wielkości i kształtu cukinii możemy ją zapiekać w całości lub kawałkach. Ja najbardziej lubię przygotowywać faszerowane zapiekanki z cukinii okrągłej.

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami

Składniki:

4 – 5 okrągłych cukinii
700 g mielonego mięsa (wieprzowe, drobiowe, mieszane)
1 szklanka ugotowanego ryżu
4 – 5 łyżek oleju
1 duża marchew
1 średnia cebula słodka
1 papryka czerwona
natka zielonej pietruszki
suszone oregano
sól, pieprz, ew. przyprawa do mięsa mielonego
10 dkg sera żółtego startego
1 łyżka tartej bułki

Składniki na sos jogurtowo-czosnkowy:

400 g jogurtu gęstego naturalnego
1 – 2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
przyprawa curry do smaku (wg uznania)
koperek, natka pietruszki lub szczypiorek 

Sposób wykonania:

Cukinie myjemy i ścinamy wierzchołki z ogonkami. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy środek cukinii z pestkami. Wnętrze cukinii solimy, oprószamy pieprzem i suszonym oregano.
Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wydrążony miąższ z cukinii, ten bez pestek drobno siekamy.

Na blaszce leżą przygotowane do pieczenia faszerowane cukinie okrągłe i podłużne_fot.A. Anchimowicz

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy startą marchew i lekko podsmażamy. Dokładamy pokrojoną drobno paprykę i smażymy 2- 3 minuty. Przestudzone, podsmażone warzywa i posiekany miąższ cukinii mieszamy z mielonym mięsem i ryżem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Z przygotowanych do zapiekania cukinii odlewamy powstały sok. Wypełniamy je farszem i przykrywamy odciętymi „czapeczkami”. Jeżeli to będą podłużne cukinie – wypełniamy farszem wydrążone „łódeczki”. W przypadku dużej cukinii – wypełniamy farszem wydrążone ok. 3-5 cm (w zależności od wielkości warzywa) plastry cukinii. Napełnione farszem cukinie smarujemy olejem (pędzel) i układamy w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w zależności od wielkości cukinii 25-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (funkcja termoobieg). Po 25 – 40 minutach (w zależności od wielkości cukinii) cukinię posypujemy startym żółtym serem wymieszanym z 1 łyżką bułki tartej i dalej zapiekamy ok. 10 -15 minut, do momentu, aż ser uzyska złoty kolor. W cukiniach okrągłych przed tą czynnością zdejmujemy „czapeczki”.
Upieczoną cukinię proponuję podać z czosnkowym dipem jogurtowym.

Dip jogurtowo-czosnkowy

Gęsty jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawę curry do smaku. Do sosu dodaję posiekany koperek. 

Zapiekanka z cukinii faszerowanej ryżem i pieczarkami

Składniki:

4 okrągłe cukinie, lub inne średniej wielkości
2 torebki ugotowanego ryżu
300 g pieczarek
1 średnia cebula
1 marchew
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz, oregano
1 ząbek czosnku
100 g startego żółtego sera
1 łyżka bułki tartej

Sposób wykonania:

Na blacie kuchennym leżą cukinie przygotowane do faszerowania. Obok stoi miska z farszem i miseczka, w której leży pędzel do smarowania_fot.A. Anchimowicz

Cukinie myjemy i ścinamy wierzchołki z ogonkami. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy miąższ. Wnętrze cukinii solimy, oprószamy pieprzem i suszonym oregano.
Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wydrążony miąższ z cukinii, ten bez pestek drobno siekamy.

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu wyparowania wody z pieczarek. Przestudzone pieczarki, posiekany miąższ cukinii i połowę startego sera mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku. 

Z przygotowanych do zapiekania cukinii odlewamy powstały sok. Wypełniamy je farszem i przykrywamy odciętymi „czapeczkami”. Jeżeli to będą podłużne cukinie – wypełniamy farszem wydrążone „łódeczki”. W przypadku dużej cukinii – wypełniamy farszem wydrążone ok. 3-5 cm (w zależności od wielkości warzywa) plastry cukinii. Napełnione farszem cukinie smarujemy olejem (pędzel) i układamy w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w zależności od  wielkości cukinii 15-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (funkcja termoobieg). Po 15-25 minutach (w zależności od wielkości cukinii) cukinie posypujemy pozostałym startym żółtym serem wymieszanym z 1 łyżką bułki tartej i dalej zapiekamy ok. 10 -15 minut, do momentu, aż ser uzyska złoty kolor. W cukiniach okrągłych przed tą czynnością zdejmujemy „czapeczki”.
Upieczoną cukinię proponuję podać z czosnkowym dipem jogurtowym.
Życzę smacznego:)

*

Anna Anchimowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok