Rukola, zwana rokiettą siewną, jest warzywem dostępnym na rynku przez cały rok. Najbardziej ceniona jest rukola uprawiana wiosną i latem na działce i w warunkach domowych.

Ze względu na swoje właściwości i oryginalny, wyrazisty, lekko pikantny, orzechowy smak rukola znalazła zastosowanie w kuchni.

Od dawna znane są właściwości odżywcze i prozdrowotne rukoli. Jest ona między innymi źródłem witamin (witamina A, C, K witaminy z grupy B), aminokwasów siarkowych i minerałów (miedź, wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, mangan). Duża zawartość witamin i minerałów w rukoli pomaga oczyścić z toksyn i uregulować układ odpornościowy i trawienny. Warzywo to wykazuje także właściwości antynowotworowe. Olej z rukoli zmiękcza skórę i poprawia jej wygląd oraz wspomaga leczenie trądziku, egzemy i łuszczycy. To niepozorne z wyglądu warzywo ma wielu zwolenników. Wykorzystywane jest do sporządzania sałatek, kanapek, grzanek, pizzy, sosów i pesto.

Na działce mam mały zagonek rukoli, która w tym roku jest wyjątkowo plenna. Dzielę się nią z rodziną, znajomymi i kotem Bronkiem, wielbicielem rukoli. Część rukoli przeznaczam na pesto.

Pesto to rodzaj sosu włoskiego, sporządzonego na bazie świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy. Jest kilka rodzajów pesto. Można je zrobić również z zielonej pietruszki, kolendry, liści rzodkiewki, z pomidorów, cukinii, a nawet z natki młodej marchewki. Wykonanie pesto z rukoli „po polsku” jest bardzo łatwe. Wystarczy zblendować 1/2 szklanki pestek słonecznika. Następnie dodać do nich 2 ząbki czosnku, 2 duże garście umytej, osuszonej i pokrojonej na kawałki rukoli i zblendować. W trakcie blendowania należy dolewać do powstałej pasty oliwę lub olej (ok. ½ szklanki). Ilość oliwy zależy od tego, jaką chcemy uzyskać gęstość pesto. Pesto doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.

Pesto z rukoli wykorzystuję do potraw z makaronem, grzanek i tzw. „zawijańców”. Czytelnikom seniorpodlaski.pl proponuję wypróbowanie łatwego przepisu na Zawijańce z pesto z rukoli i suszonych pomidorów. Zawijańce są bardzo smaczną przekąską zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zawijańce z pesto z rukoli i suszonych pomidorów

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • Żółty, starty ser i pestki słonecznika do posypania

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i połowy mleka przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę, wyrośnięte drożdże, mleko, połowę wody i mieszamy dużą łyżką do momentu, kiedy składniki ciasta się połączą. W miarę potrzeby dolewamy ciepłą wodę. Ciasto powinno być elastyczne, bardziej miękkie niż ciasto pierogowe. Zawartość płynów zależy od zawartości glutenu w mące. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i zarabiamy przez chwilę na stolnicy. Dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm. Smarujemy pesto, posypujemy połową pokrojonych w drobną kostkę pomidorów i zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą roladkę lekko spłaszczamy i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy podrosną, smarujemy je mlekiem i posypujemy pestkami słonecznika oraz startym żółtym serem.

Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy w prostokąt. Połowę ciasta smarujemy pesto i posypujemy suszonymi pomidorami. Przykrywamy drugą połową ciasta i przekrajamy nożem na połowę wzdłuż szerokości. Kroimy nożem paski o szerokości ok. 2 cm, zwijamy w spiralkę i przekładamy na blaszkę. Dalej postępujemy tak, jak z roladkami.

Zawijańce pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (termoobieg) do momentu, kiedy uzyskają złoty kolor.

Życzę udanego wypieku:)

Fot. Anna Anchimowicz

                 Anna Anchimowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok