Mają soczysty, intensywnie zielony kolor. Są długie, niektóre okazy osiągają 1 metr. Smak ich jest oryginalny, lekko słodki. Zielone węże to Vigna sinensis, zwana również wigną, wspięgą chińską, wspięgą wężowatą, fasolą wąż. Zielony wąż jest dekoracyjnym, jednorocznym pnączem o jadalnych strąkach. Pnącze podobne jest do fasoli, stąd też nazwa fasolnik.

Pnącza rośliny z długimi, zielonymi strąkami oparte na tyczce_

Lato zbliża się ku końcowi. 23 września będzie jego kalendarzowy koniec. W tym czasie chętnie przebywam na działce. Lubię zapach wilgotnej ziemi i zgrabionych, butwiejących liści, opadających z drzew i krzewów. Oczy cieszą kolory dojrzewających owoców, jesiennych astrów, zimowitów i dyń. Jest to również czas zbierania plonów z zagospodarowanych wiosną zagonów. W tym roku warzywa, które posadziłam wiosną, nie dotrwały do jesieni. Zjadły je ślimaki i nornice. Pomidory zaatakowała zaraza ziemniaczana. Ocalał jedynie fasolnik chiński, który uprawiam na działce od trzech lat.

W Polsce fasolnik chiński nie jest popularnym warzywem. Największą popularnością cieszy się w Chinach, Tajlandii i Kalifornii. To jednoroczne pnącze posiada jadalne, bardzo smaczne długie strąki, które osiągają długość 50-100 cm. W ubiegłym roku udało mi się wyhodować strąki zielonego węża o długości 98 cm. W tym roku rekordowy strąk miał 78 cm. Warzywo podobne jest do fasoli szparagowej. Jest jednak delikatniejsze w smaku i nie ma włókien. W Polsce występuje w dwóch odmianach – tycznej i karłowatej. 

Od trzech lat hoduję na działce odmianę tyczną fasolnika. Jest łatwa w uprawie. Potrzebuje słonecznego, ciepłego miejsca i podpory, ponieważ jest szybko rosnącym pnączem. Można go uprawiać w gruncie, pod osłonami oraz w donicach. Nie ma dużych wymagań glebowych. Wspaniale rośnie na glebie lekko kwaśnej, wilgotnej i żyznej. Dobre plony uzyskuje się również z fasolnika posadzonego na glebie bardziej suchej i mniej zasobnej w składniki pokarmowe. Ważne jest systematyczne podlewanie.

Warzywo to można uprawiać z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Wysiewa się je w drugiej połowie maja i w pierwszej połowie czerwca. Ja odsiewałam nasiona trzy razy. Dwa razy zostały zjedzone przez szkodniki. Trzeci raz wysiałam je w kubkach plastikowych. Ten sposób się sprawdził. Z nasionek wyrosły dorodne rośliny. Plony będę zbierała zapewne aż do pierwszych przymrozków.

Właściwości odżywcze i prozdrowotne fasolnika chińskiego są porównywalne do innych gatunków fasoli. Strąki zielonych węży zawierają sporo:

błonnika (8 g),
białka roślinnego (około 3 g),
węglowodanów (8g),
a także śladowe ilości tłuszczu (0, 4 g) i sodu (4 mg).

Nasiona fasolnika chińskiego są również dobrym źródłem cukrów, potasu, wapnia i magnezu, witamin z grupy B, witaminy C oraz karotenoidów. W warzywie tym występują prawie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm. 100 gram fasoli węża zawiera jedynie 47 kalorii. 

Na trawie leżą długie, zielone strąki podobne do węży

Wspięga wężowata  zawiera znacznie więcej białka niż mięso. Zalecana jest osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Duża zawartość w tej oryginalnej roślinie błonnika sprawia, że w pozytywny sposób  wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga również usunąć z organizmu cholesterol. Strąki fasoli węża oraz suche nasiona zawierają skrobię i substancje, hamujące rozrastanie się tkanek nowotworowych.

Liście fasolnika chińskiego są wielkim przysmakiem żyraf. Z kolei strąki i nasiona znalazły duże zastosowanie w kuchni. Spożywamy je w całości lub pokrojone na kawałki. Można je gotować, dusić, smażyć lub zapiekać. Strąki fasolnika chińskiego można konsumować również na surowo, jako dodatek do surówek i sałatek. Bardzo smaczne są strąki zielonego węża kiszone i marynowane. Moja rodzina najchętniej zajada się strąkami zielonego węża krótko gotowanymi, okraszonymi masłem ze zrumienioną bułeczką. Niekiedy udaje mi się część strąków zakisić. Są wyjątkowo smaczne.

Szczęśliwych użytkowników działek i ogródków przydomowych zachęcam do uprawy fasolnika chińskiego. Jest to warzywo bardzo plenne, a przy tym niemające wygórowanych potrzeb. Strąki rośliny są cenne nie tylko ze względu na składniki odżywcze, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz hamują rozrastanie się tkanek nowotworowych. To oryginalne pnącze jest również ozdobą ogrodu. 

Uwaga! Uprawa zielonych węży sprawdza się również w skrzynkach i donicach na balkonie.

Źródło:  https://zywienie.abczdrowie.pl/fasolnik-chinski
Zdjęcia: Anna Anchimowicz

Anna Anchimowicz
Redakcja Seniora Podlaskiego Białystok