Jesień i zima to czas, kiedy musimy szczególnie dbać o odporność swoją i swoich najbliższych. Najlepszymi są naturalne, znane od pokoleń, mikstury sporządzane na bazie miodu, czosnku i cebuli. Obecnie specyfiki te są wzmacniane dodatkiem imbiru i kurkumy.

Od jakiegoś czasu słyszałam o indyjskim eliksirze zdrowia na jesienne pochmurne dni – o złotym mleku. Jednak dopiero w ubiegłym roku poznałam jego smak i właściwości. Ten ajurwedyjski specyfik składa się z kurkumy i mleka, najczęściej kokosowego. Zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Wykorzystywana jest także w leczeniu chorób skórnych oraz chorób układu oddechowego i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Kurkumina stymuluje również układ odpornościowy, wpływa pozytywnie na pracę mózgu i nasze samopoczucie, a także na produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Cenne dla zdrowia właściwości ma także wchodzący w skład złotego mleka miód, który wzmacnia układ odpornościowy i dostarcza mikroelementów.

Złote mleko z kurkumą jest idealnym napojem, kiedy wracamy do domu zziębnięci i zmęczeni. Jest odżywcze, doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe dni oraz pomaga uniknąć przeziębienia. Najczęściej pije się je wieczorem.

Jest wiele przepisów na złote mleko. Polecam wypróbowanie przepisu, który zmodyfikowałam według swojego smaku. Dobrze rozgrzewa, poprawia nastrój i dobrze smakuje.

W przypadku napoju złote mleko z kurkumą, podobnie jak z innymi miksturami, trzeba zachować umiar, ponieważ kurkuma wspomaga produkcję żółci w organizmie. Szczególnie powinny uważać osoby z kamicą żółciową i chorobami, w których przepływ żółci jest utrudniony. Przyjmowana w dużych ilościach, może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Ograniczyć ją powinni chorzy na nadkwasotę i wrzody żołądka. Kurkuma może też nasilać działanie przyjmowanych leków przeciwzakrzepowych. Niewskazana jest dla kobiet w ciąży, gdyż pobudza skurcze macicy, zwiększając ryzyko poronienia.

Złote mleko z kurkumą

Składniki:

kieliszki ze złotym napojem, fot. pixabay.com

1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
szczypta mielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki cynamonu
1 goździk
1 łyżka miodu do smaku
½ łyżeczki oleju kokosowego lub masła

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu i tłuszczu) dokładnie wymieszać i podgrzewać ok. 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Pod koniec gotowania dodać tłuszcz. Przecedzić przez sitko. Lekko ostudzić, dosłodzić do smaku miodem. 

Źródło: https://poprostuajurweda.pl/ajurwedyjskie-zlote-mleko/ 

https://www.czteryfajery.pl/2021/04/mikstura-na-wzmocnienie.html

 

Anna Anchimowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok