Obdarowana kilkoma cukiniami, zastanawiałam się co z nimi zrobić. Myślałam o menu obiadowym, niewymagającym długiego czasu na przygotowanie, oryginalnym, oszczędnym, prostym, z produktów które mam pod ręką.
–
Przypomniałam sobie o zupie estońskiej z cukinii, którą smakowałam podczas pobytu w Estonii, uczestnicząc w Bałtyckich Dniach Esperanta.
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
½ kalafiora (może być brokuł)
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
2 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz czarny, imbir
Pokrojone w kostkę jarzyny zalać wodą tak, aby je całkowicie przykryć. Ugotować. Letnie zmiksować, dodać ser i śmietanę. Ponownie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, imbirem. Podawać z grzankami i plasterkami wędzonego, smażonego boczku. Zamiast grzanek dodałam groszek ptysiowy.
Często modyfikuję przepisy wg upodobań, nastroju dnia, czy tego, komu danie będę serwować.
Życzę smacznego.
fot. Stenia Romanowicz