Obdarowana kilkoma cukiniami, zastanawiałam się co z nimi zrobić. Myślałam o menu obiadowym, niewymagającym długiego czasu na przygotowanie, oryginalnym, oszczędnym, prostym, z produktów które mam pod ręką.

Przypomniałam sobie o zupie estońskiej z cukinii, którą smakowałam podczas pobytu w Estonii, uczestnicząc w Bałtyckich Dniach Esperanta.

Składniki:

2 cukinie średniej wielkości
½ kalafiora (może być brokuł)
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
2 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz czarny, imbir

Pokrojone w kostkę jarzyny zalać wodą tak, aby je całkowicie przykryć. Ugotować. Letnie zmiksować, dodać ser i śmietanę. Ponownie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, imbirem. Podawać z grzankami i plasterkami wędzonego, smażonego boczku. Zamiast grzanek dodałam groszek ptysiowy.
Często modyfikuję przepisy wg upodobań, nastroju dnia, czy tego, komu danie będę serwować.

Życzę smacznego.

fot. Stenia Romanowicz

Stenia Romanowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok