16 lipca 2022 r. Irena Szczęsnowicz przeprowadziła warsztaty kulinarne „Kuchnie pięciu kultur” w ramach projektu Związku Tatarów RP Oddział Bohoniki.
Założeniem projektu nie były tylko warsztaty, ale informacje o danych kulturach.

 

Prelekcja ks. Misiejuka

O kulturze prawosławnej opowiadał dziekan okręgu sokólskiego ks. mitrat mgr Włodzimierz Misiejuk. Mówił o obowiązujących zasadach i wtrącał różne ciekawostki. Dawniej przed rozpoczęciem postu wszystkie garnki i patelnie trzeba było wyszorować piaskiem, na wigilię jadło się placki, wywar z suszu i kaszę, nie jadło się ryb. Dopuszczalna była odrobina piwa i święconego wina, które dostarcza drożdży potrzebnych do lepszego trawienia w następnych dniach.

Z potraw w tym dniu przygotowana była zupa solianka i syrniki (placki z serem). Przygotowane potrawy odstawiono do kuchni do gotowania i smażenia.

Na naszym terenie dominuje pięć kultur, dodałam jeszcze jedną ukraińską, jest to próba integracji z Ukrainkami, które zmuszone okrutną wojną, mieszkają w Sokółce. Przyszła do nas Bludowa Kateryna (mieszkała w Charkowie) z córką i koleżankami.
Była bardzo stremowana, ale już po kilku zdaniach, po ciepłym przyjęciu przez słuchaczy, jej zdenerwowanie minęło. Opowiadała po rosyjsku, a wszyscy doskonale znają ten język i wszystko było zrozumiałe.

Nadszedł czas degustacji, syrniki były smaczne i rozeszły się w moment. Zupa solianka była również smaczna i sycąca.

Podaję przepisy i zapraszam na kolejne warsztaty – 18 tatarskie+żydowskie, 20 romskie+polskie.
W warsztatach, które odbyły się w lokalu Pan Naleśnik wzięło udział około dwudziestu osób.

Projekt dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez  Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Fundację „Sokólski Fundusz Lokalny” w Sokółce i Gminę Sokółka

Solianka

na płycie kuchennej stoi duży garnek z potrawą i patelnia z plackami

polędwica wołowa 500 g
szynka wieprzowa surowa 300 g
kiełbasa podwawelska 200 g
boczek wędzony 200 g
średnie ziemniaki 400 g
cebula 100 g
marchewka 200 g
pietruszka 100 g
seler korzeniowy 100 g
por 100 g
ogórki kiszone 400 g
pomidory kiszone
oliwki zielone marynowane 150 g
koncentrat pomidorowy 100 g
olej rzepakowy 50 ml
sól, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy, czosnek

Mięso podgotować, wyjąć z rosołu i pokroić. Pokroić ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, por, ogórki. Pokrojoną kiełbasę i boczek podsmażyć. Wszystko wrzucić do garnka z wywarem, gotować do miękkości mięsa.

Syrniki

ser twarogowy 1000 g
kasza manna 200 g
jajka 4 szt.
cukier 200 g
olej rzepakowy 200 ml
ekstrakt waniliowy

Ser blenderem dobrze mieszamy, dodajemy ekstrakt waniliowy i jajka -mieszamy. Dodajemy kaszę mannę i cukier. Na rozgrzaną patelnię z olejem układamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

zdjęcia: Lila Asanowicz

Lila Asanowicz
Podlaska Redakcja Seniora Sokółka

.