Zanim podam przepis na wyjątkowe szparagi, pozwolę sobie na chwilę wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam ogród babci Stasi. Był duży, zaczarowany, połączony z sadem, gdzie królowały jabłonie, grusze, czereśnie.

Drzewka owocowe otaczały krzewy agrestu, porzeczek i malin. Wszystkimi kolorami mieniła się kwiatowa rabatka a pod płotem rosły szparagi, chrzan i „magi” czyli lubczyk. Na grządkach warzywnych rosły pachnące pomidory, chrupiące ogórki,  krzepkie rzodkiewki.

My najbardziej lubiliśmy truskawkowy zakątek. Jedliśmy je prosto z krzaczków, smakowały wyśmienicie, były słodkie i bardzo aromatyczne.

Dziś proponuję sos truskawkowy z marynowanym zielonym pieprzem do szparagów. Połączenie goryczki zielonego pieprzu z zapachem i słodyczą truskawek  daje sos, który powoduje, że  delikatne szparagi nabierają charakteru i wyrazu.

Pęczek zielonych szparagów
Zielony pieprz marynowany 6 ziarenek
Truskawki 0,5 kg

Szparagi dokładnie umyć, nie obierać. Ugotować związane nitką, w wysokim garnku, w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gotować ok. 8 minut, główki szparagów, powinny być nad wodą. Truskawki zmiksować z dodatkiem zielonego pieprzu, i gotowe. Ugotowane szparagi podajemy polane sosem truskawkowym

Smacznego!

 

Elżbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok