Potrawy kuchni indyjskiej należą do najsmaczniejszych na świecie. Duża tu zasługa przypraw, które są używane do przygotowywania dań. Powszechnie stosowana jest ostra papryka, imbir, anyż i kurkuma, która wchodzi w skład przyprawy curry. Dziś słów kilka o kurkumie.
Oprócz walorów smakowych, kurkuma ma także właściwości lecznicze. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, oczyszcza wątrobę ze związków toksycznych, wspomaga metabolizm tłuszczów i powoduje spadek wagi. Ma też niewielkie właściwości antyseptyczne. Warto ją używać, zwłaszcza teraz, kiedy występują duże różnice temperatur w dzień i w nocy, co w konsekwencji może powodować rozprzestrzenianie się wirusów.
Kurkuma jest dostępna w sklepach w postaci sproszkowanej i w korzonkach. Używam tej drugiej. Korzonki suszę na tackach na kaloryferze. Kiedy są suche, obieram i ścieram na drobnej tarce. Można mielić w młynku do kawy. Trzeba jednak pamiętać, że ta przyprawa ma właściwości barwiące i są kłopoty z domyciem rąk, młynka czy tarki.
–
Ważne jest także to, że zawsze do kurkumy dodajemy odrobinę czarnego pieprzu, który przedłuża jej działanie.
Przepis na napój dostałam od znajomej doktor alergolog, a na napar od koleżanki.
Napój z kurkumą
1 łyżeczkę miodu zalać wieczorem letnią przegotowaną wodą (do ¼ pojemności szklanki). Pozostawić na noc. Rano dodać 1 łyżeczkę zmielonej kurkumy, szczyptę pieprzu i zalać ciepłą wodą (do połowy szklanki). Wymieszać. Pić na czczo przez cztery tygodnie.
Napar z kurkumy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonego imbiru
szczypta pieprzu
odrobina cynamonu
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżeczka miodu
1 szklanka gorącej wody
Wsypać do kubka przyprawy, dodać miód, wlać sok z cytryny i gorącą wodę. Wymieszać. Pić dwa razy dziennie po połowie zawartości kubka.
–
Tak przygotowane napoje na pewno nie należą do najsmaczniejszych, ale pić warto, o czym sama się przekonałam. Przez ostatni rok nie miałam nawet kataru.
Teresa Rafałowska
Podlaska Redakacja Seniora Białystok