Potrawy  kuchni indyjskiej należą do najsmaczniejszych na świecie. Duża tu zasługa przypraw, które są używane do przygotowywania dań. Powszechnie stosowana  jest ostra papryka, imbir, anyż i kurkuma, która wchodzi w skład przyprawy curry. Dziś słów kilka o kurkumie.

pixabay.com – łyżka napełniona zmieloną kurkumą

Oprócz walorów smakowych, kurkuma ma także właściwości lecznicze. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, oczyszcza wątrobę ze związków toksycznych, wspomaga metabolizm tłuszczów i powoduje spadek wagi. Ma też niewielkie właściwości antyseptyczne. Warto ją używać, zwłaszcza teraz, kiedy występują duże różnice temperatur w dzień i w nocy, co w konsekwencji może powodować rozprzestrzenianie się wirusów.

Kurkuma jest dostępna w sklepach w postaci sproszkowanej i w korzonkach. Używam tej drugiej. Korzonki suszę na tackach na kaloryferze. Kiedy są suche, obieram i ścieram na drobnej tarce. Można mielić w młynku do kawy. Trzeba jednak pamiętać, że ta przyprawa ma właściwości barwiące i są kłopoty z domyciem rąk, młynka czy tarki.

Ważne jest także to, że zawsze do kurkumy dodajemy odrobinę czarnego pieprzu, który przedłuża jej działanie.

prostokątny półmisek pełen korzonków kurkumy

Przepis na napój dostałam od znajomej doktor alergolog, a na napar od koleżanki.

Napój z kurkumą
1 łyżeczkę miodu zalać wieczorem  letnią przegotowaną wodą (do ¼ pojemności szklanki). Pozostawić na noc. Rano dodać 1 łyżeczkę zmielonej kurkumy, szczyptę pieprzu i zalać ciepłą wodą (do połowy szklanki). Wymieszać. Pić na czczo przez cztery tygodnie.

Napar z kurkumy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonego imbiru
szczypta pieprzu
odrobina cynamonu
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżeczka miodu
1 szklanka gorącej wody

Wsypać do kubka przyprawy, dodać miód,  wlać sok z cytryny i gorącą wodę. Wymieszać. Pić dwa razy dziennie po połowie zawartości kubka.

Tak  przygotowane napoje na pewno nie należą do najsmaczniejszych, ale pić warto, o czym sama się przekonałam. Przez ostatni rok  nie miałam nawet kataru.

                                                                                         

                 Teresa Rafałowska
Podlaska Redakacja Seniora Białystok