Curry to przyprawa zawierająca wiele cennych dla organizmu składników, rozgrzewająca, więc bardzo wskazana zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ale też potrawa, którą poczęstowała mnie moja przyjaciółka. Bardzo mi przypadła do gustu i często korzystam z tej receptury, dlatego chciałabym podzielić się z państwem przepisem i wiedzą na ten temat.

curry- fot. pixabay

Curry ze względu na bardzo specyficzny smak kojarzy nam się z orientem. Ku memu też zdziwieniu, okazuję się, że Brytyjczycy podczas podbojów kolonizacyjnych tak bardzo byli zafascynowani różnorodnością smaków potraw azjatyckich oraz mnogością wonnych przypraw, że próbowali je odtworzyć. Mieszając różne przyprawy, szukając zapamiętanych smaków stworzyli proszek pod nazwą curry. Curry jest przyprawą wieloskładnikową i jest ich na świecie tysiące. Często różnią się kolorem, od żółtego poprzez pomarańcz, czerwony czy też brąz. Zależy to od ilości dominującej przyprawy. Właściwe proporcje poszczególnych składników, czynią curry niepowtarzalną w smaku i zapachu. Najczęściej są to: kurkuma, imbir, pieprz, chili, czosnek. Mogą być też mieszanki w składzie nawet do 20 przypraw korzennych i ziół np. z kminem rzymskim, kolendrą, kardamonem, cynamonem, goździkami, fenkułem, sezamem, bazylią, gorczycą, liściem laurowym czy też gałką muszkatołową i innymi. Z Indii pochodzi krzew Begera koenigii o liściach podobnych do akacji nazwanym curry o bardzo aromatycznym korzennym zapachu i smaku, które po wysuszeniu też dodaje się do mieszanek curry. Roślina ta jest bogata w witaminy D, C, E i z grupy B oraz takie minerały jak: cynk, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, selen. Ma działanie antynowotworowe, obniża cukier, oraz poziom cholesterolu we krwi.

Każde ze składników curry wpływa pozytywnie na nasz organizm. Trudno o wszystkich napisać, ale skupię się na kilku podstawowym składnikach Curry. Kurkuma – uważana jest za najzdrowszą przyprawę świata. Jest źródłem witamin zwłaszcza C, minerałów, kwasu foliowego. Wpływa na naszą odporność, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, zwłaszcza dotyczy to nowotworów skóry, prostaty, piersi i jelita grubego. Rozrzedza krew, więc zapobiega zakrzepicom i zawałom serca. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, reguluje trawienie.

Imbir, działa przeciwbólowo, zwłaszcza na migrenowe bóle głowy, bóle stawów. Rozrzedza krew, ma takie działanie jak aspiryna. Ogranicza nudności, zmniejsza kaszel, pozytywnie wpływa na oskrzela, rozgrzewa. Chili jest źródłem magnezu, potasu, żelaza. Wspomaga spalanie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej, dlatego Curry jest stosowana w dietach odchudzających. Czosnek znany jest w naszej kuchni. Obniża ciśnienie krwi, niszczy pasożyty w naszych jelitach, hamuje rozwój bakterii, dlatego nazywany jest często naturalnym antybiotykiem, podnosi odporność organizmu.
Kurkuma, cynamon i kmin rzymski, znacznie obniżają poziom cukru we krwi co skutecznie zapobiega powstawaniu cukrzycy typu II.

Podsumowując, Curry działa odtruwająco, pomaga usunąć metale ciężkie z organizmu, takie jak ołów i rtęć, obniża cholesterol, zapobiega więc tworzeniu się kamieni żółciowych. Rozszerza naczynia krwionośne co jest ważne w prewencji chorób naczyniowo-sercowych. Korzystny wpływ ma na układ pokarmowy, odbudowuje bowiem florę jelitową, działa przeciwwymiotnie i redukuje wzdęcia. Minerały zawarte w poszczególnych przyprawach mają korzystny wpływ na nasze zęby, kości, włosy i paznokcie. Curry obniża poziom cukru, Podnosi naszą odporność i działa antynowotworowo.
Zastosowanie więc Curry w codziennej diecie jest dla nas dobrodziejstwem, Jak widzimy przyprawa curry, dzięki wszystkim składnikom, które się w niej znajdują, jest prawdziwym eliksirem zdrowotnym. Można ją stosować do różnych dań, sosów, koktajli, zup. sałatek.

ser Halloumi pokrojony w kostkę

Podam teraz przepis na potrawę curry. W tej potrawie możemy zastąpić kalafior czy też brokuł, pokrojonym w kostkę ugotowanym lub podsmażonym mięsem z kurczaka.

Przepis na 4 osoby
składniki:
– 1 szklanka ryżu
– 1 kalafior lub brokuł
– 1 ser Halloumi
– 1 cebula
– 1 łyżka klarowanego masła
– 2 szklanki pokrojonych pomidorów
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– 5-6 goździków
– 1 łyżka curry
– natka świeżej kolendry lub pietruszki.
– sól pieprz do smaku

Kalafior lub brokuł podzielony na różyczki blanszujemy.
Ryż gotujemy na sypko z 1 łyżeczką kurkumy, pieprzem, odrobiną oleju i soli. Ser Halloumi odsączamy osuszamy papierem ręcznikowym i podsmażamy z każdej strony, najlepiej na patelni grillowej bez tłuszczu.
Na klarowanym maśle, podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę oraz przyprawy: cynamon, goździki, sól pieprz do smaku. Gotujemy chwilę aż pomidory zmiękną i dodajemy curry. Do takiego sosu wrzucamy, kalafior lub brokuł i pokrojony w kostkę ser Halloumi. Mieszamy do zagotowania na wolnym ogniu i wyłączamy. Parę minut nasz sos odpoczywa. Na talerze nakładamy ryż, polewamy sosem i posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki. 

Polecam, smacznego!

foto: Halina Wiszowata i pixabay

Halina Wiszowata
Podlaska Redakcja Seniora Białystok