Karnawał – czas na faworki

Mamy karnawał, a w karnawale w naszej tradycji kulinarnej królują pączki i faworki. Dlatego też drogie Panie chcę z Wami podzielić się  wypróbowanym przepisem na faworki.

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek białego wina
  • szczypta soli
  • mąka (ile się wgniecie) – około 30 dag
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania:

Powyższe składniki połączyć. Cienko rozwałkować na placki jednakowej grubości. Pokroić na paski, w środku każdego paska zrobić nacięcie, przewinąć. Smażyć w szerokim naczyniu lekko rumieniąc. Po usmażeniu osączyć i posypać cukrem pudrem, zmieszanym z cukrem waniliowym.

Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok